Få hele familien til at hjælpe med rengøringen derhjemme

Ideen om, at det kun er de voksne i et hjem, som har ansvaret for at holde dette rent og pænt, har længe været på vej væk i mange danske familier. I dag handler det i stor grad om at få hele familien involveret, når det kommer til rengøring derhjemme. Det er vel også kun fair, at alle, der er med til at rode ud, også er med til at rydde op.

Her taler vi selvfølgelig ikke om familiens helt små medlemmer, men der er dog mulighed for at starte helt i de små, når det kommer til at give ansvar til hele familien.

En familieaktivitet der fremmer gode vaner

Selvfølgelig skal de helt små børn ikke blot kastes ud på badeværelset med et par engangshandsker og et krav om, at dette skal være pletfrit. Men opgaver, der omhandler mere simple opgaver rundt omkring i huset – eksempelvis at tage sin egen tallerken med ud efter maden eller rydde legetøj væk – kan sagtens ses, som opgaver de kan klare.

På den måde får de også oplevelsen af at rent faktisk have et ansvar, som de forhåbentlig vil kunne bruge i andre sammenhænge i deres opvækst.

Rengøring og oprydning kan altså også ses som en god familieaktivitet, der fremmer de gode vaner.

Rengøring skal ikke altid ses som en pligt

På samme måde bør den gode orden og rengøringen ikke ses som en pligt, der blot skal overstås men derimod som en ansvarsfuld opgave, der skal ordnes, fordi ansvaret netop ligger et bestemt sted.

De helt små opgaver rundt omkring i hjemmet og i hverdagen kan altså være med til at forme det lille mennesker, som render rundt derhjemme.

Vi kan godt blive enige om, at det er de færreste, som syntes, at rengøring er fedt, men derfor behøver det ikke at blive set som en pligt.