Kan gulves afslibes?

trægulv

Et trægulv bliver gennem sin levetid slidt. Derfor ønsker mange at bringe gulvets pæne udseende frem igen. Dette kan blandt andet gøres gennem slibning.

Der findes mange forskellige typer af trægulve, og derfor skal du undersøge, om det er muligt at slibe den type, du har.

Laminatgulve er ikke til at slibe

Hvis du har laminatgulve, er det ikke muligt at slibe dem. Årsagen er, at de er lavet af plast, som blot har en træstruktur – de er derfor ikke fremstillet af ægte træ.

Parketgulve kan med fordel slibes

Et parketgulv ligger i den høje ende af prisklassen og er velegnet til slibning. Det skyldes, at det er et gulv, hvor ægte træ er blevet limet på.

Afhængigt af slitagens tykkelse kan du slibe i forskellige grader. Typisk varierer dette mellem 2,5 mm og opefter.

Dog skal du være opmærksom på, at dybere ridser ikke altid kan slibes væk, idet de kan være så dybtliggende, at de når ned til kernen i gulvet.

Mindre ridser plejer at kunne slibes væk uden besvær. Alligevel er det begrænset, hvor mange gange dette kan lade sig gøre, da gulvets lag bliver tyndere for hver slibning.

Læs meget mere her om slibning af trægulve  – Klik og læs mere

Plankegulve er rent træ og kan slibes

Plankegulve er ligeledes mulige at slibe ned, da disse er lavet af træ.

Her anbefales det at påbegynde slibningen med en grundig gulvafhøvling. Herefter skal der slibes med korn, for at gulvet bliver helt glat.

Ofte kan det være besværligt at afhøvle gamle plankegulve, fordi der sidder søm, som ikke kan høvles ned. Her kan du nemt og hurtigt banke sømmene dybere ned i gulvet med en hammer, så gulvet er jævnt alle steder.

Efterbehandling i form af lakering

For at beskytte trægulvet er det en god idé at benytte sig af en lakering efter afhøvling. Lak har nemlig mange års holdbarhed grundet dens høje slidstyrke.