Piñataens historie

Piñataen dukker efterhånden op mange steder i verden, men kender du egentlig dens historie? Du kommer i hvert fald til at lære lidt mere om piñataens oprindelse i denne artikel.

Piñataen er rigtig populær i Mexico, og mange tror nok, at det er der, den er opstået. Det er det faktisk ikke. Det siges, at den oprindeligt kommer fra Kina. I Kina lavede man figurer som køer og okser, som man pyntede med farvet papir. Indeni var der forskellige frø, som blev spredt, når der gik hul på figuren. Derefter brændte man figuren og aksen blev samlet op og gemt, da dette ansås for at bringe held i det kommende år.

Traditionen kom derefter til Italien og Spanien, hvorefter spanierne tog den med til Mexico. I Mexico havde de allerede en lignende tradition for at fejre aztekernes sol- og krigsgud Huitzilopochtlis fødselsdag. Her udsmykkede man en lerkrukke med farverige fjer og fyldte den med små værdigenstande. Krukken blev placeret på en pæl i sol- og krigsgudens tempel, hvorefter den blev slået itu med en kæp. De værdigenstande, der faldt ud, var en offergave til guden. Samtidig havde mayaerne en leg, hvor man skulle slå til en krukke, der hang i en snor, mens man havde bind for øjnene.

Missionærerne ville gøre de indfødte kristne, så man brugte i denne forbindelse piñataen til at symbolisere sejren over Djævlen. Piñataen var derfor en lerkrukke formet som en syvtakket stjerne. Hver tak repræsenterede én af de syv dødssynder: dovenskab, utugt, hovmod, misundelse, gerrighed, vrede og fråseri. Bindet for øjnene skulle symbolisere, at den blinde tro og stærke vilje kunne knuse ondskab. Indholdet i piñataen var derefter en belønning.

I dag bliver piñataen dog ikke rigtig brugt til noget religiøst, men mere som en del af festligheder. I Mexico bliver den brugt ved rigtig mange forskellige festlige lejligheder, som en sjovt indslag. Piñataen kommer i mange forskellige former og farver, så der er noget for alle.

Vil du selv købe en piñata til din næste fødselsdag eller fest, kan du blandt andet købe en på all4party.dk. Her har de piñataer i forskellige forme, så du kan få en piñata, som passer ind til din fest, og som du bliver glad for.