Dit fysiske og psykiske helbred har en dyrebar værdi

Du har kun den krop og det helbred, du har, og derfor er det vigtigt at passe så godt på det som muligt. Det gælder både det fysiske og psykiske helbred, og ofte kan de to ting hænge sammen. Det, der påvirker os fysisk, påvirker os også psykisk – og omvendt.

At bevare os selv

Det er vigtigt at tage sin krop og sine følelser alvorligt. Jo bedre du er til at lytte til den, jo nemmere bliver det også at tage dig af de problemer, der måtte opstå. Du er den, der er bedst positioneret til at opdage og tage hånd om dine problemer, men du skal selvfølgelig ikke stå alene med det.

Vær opmærksom på, hvordan både det eksterne og interne påvirker dig. Det kan være, din krop bliver slidt af arbejde, du foretager dig hver dag, eller måske oplever du psykiske problemer, som du dulmer med eksempelvis alkohol. Et misbrug er tit et symptom på dybere, underliggende problemer, og her skal der professionel hjælp til – samt støtte fra dine pårørende – for at få bugt med problemet.

At handle, når der er brug for det

Sommetider skal der ikke meget til, før korthuset begynder at falde, og i sådanne situationer er det vigtigt at holde fast på sit værd og sig selv. Men ender du, eller nogen du kender, først ud i et alkoholmisbrug eller i andre nedbrydende mønstre, så er det vigtigt at forsøge at handle på det og søge hjælp, så du igen kan vende tilbage til et sted, hvor du passer på dig selv, dit helbred og dit liv.

Lige præcis novavi hjælper med alkoholbehandling, og det kan, for mange, være den rette håndsrækning og give nødvendig hjælp til at komme tilbage til sig selv og et mere almindeligt liv, hvor problemerne ikke er helt så uoverkommelige.