Osteopatisk behandling af refluks giver effektive resultater

Langt de fleste har oplevet symptomer på det, man kalder refluks. Refluks er en tilstand, hvor mavesyren fra mavesækken kommer op gennem spiserøret og giver anledning til en sviende fornemmelse i maven og i halsen på grund af syreindholdet i mavesyren. Refluks kan have en tilbagevænnende karakter og hæmme personer i eksempelvis at sove på ryggen om natten eller bøje sig forover. I disse tilfælde kan det være nødvendigt med behandling i form af konsultation hos lægen eller behandling hos eksempelvis en osteopat. 

Hvordan kommer refluks til udtryk?

Refluks kommer til udtryk ved særlige symptomer, der kan have en hæmmende karakter for personen, der måtte opleve dem. Blandt disse symptomer finder man hyppigst følgende:

  • Synkebesvær – eksempelvis betændelse i spiserøret som følge af længere tid med refluks symptomer.
  • Sure opstød eller halsbrand efter måltider. 
  • Brændende smerte i hals eller området omkring brystet. 

Disse symptomer kan eksempelvis komme som følge af nedsat spændstighed i lukkemusklen, der skal forhindre mavesyre i at komme tilbage gennem spiserøret, såvel som nedsat spændstighed i spiserøret eller maven. Disse årsager kan være med til at forårsage syregener i mave, bryst og halsområdet og bør så vidt muligt behandles for at lindre symptomerne og undgå fremtidige betændelsestilstande. 

Osteoptatisk behandling kan være det rette valg

Mange med refluks søger osteopatisk behandling for at lindre de symptomer, der er kendetegnet ved refluks. Hos en osteopat vil behandlingen tage udgangspunkt i de konkrete årsager til refluks, og behandlingen kan således komme til udtryk på følgende måder:

  • Korrigering af låsemuskel, spiserør og mavesæk ved at rette op på specifikke områder i ryggen, der måtte lide af såkaldte låsninger. 
  • Oplever man oppustethed, vil dette behandles ved en normalisering af trykforskel, der måtte være mellem brysthulen og maven.
  • Bedre bevægelighed af spiserør og mavesækken såvel som lukkemusklen vil opnås ved at strække disse områder af kroppen manuelt. 

Ovenstående er blot et par eksempler på behandlinger, der kan lindre symptomerne på refluks og give kroppen muligheden for at korrigere sig selv. 

Netop dette er et vigtigt aspekt inden for osteopati, at kroppen selv kan og skal være med til at korrigere eventuelle problematikker. En osteopatisk behandling finder således frem til årsagen til problemet og mekanisk korrigerer kroppen, således at den selv kan være med til lindre symptomerne for fremtiden. 

Kan man selv afhjælpe symptomerne?

Når man snakker om refluks, så snakker man om et unormalt tilbageløb af maveindhold, hvor styreniveauet er så højt, at det kan risikere at medføre til en sviende eller brændende fornemmelse. Dette sker som følge af, at spiserøret ikke har den samme modstandsdygtige slimhinde som mavesækken har, der netop tåler mavesyren. 

Får refluks symptomerne lov at vare ved uden behandling eller konsultation hos en læge, kan det give anledning til betændelsesstilstande som følge af det høje syreniveau, der får tilbageløb. 

For at undgå refluks kan man selv være med til at gøre en indsat. Eksempelvis er det en god idé at undgå sene aftensmåltider, da det kan bære med til at øge produktionen af syre i løbet af natten. Dertil kan det for mange være gavnligt at hæve hovedenden af sengen for at sikre, at der ikke opstår tilbageløb i løbet af natten heller.